Poznáš ten pocit, keď potrebuješ pomoc, no nevieš, kde ju hľadať? Internet dnes ponúka tak veľa rôznych možností, až sa ti môže zdať nemožné zorientovať sa v nich…

e8a25327-a9ab-438e-b10e-5ec20beaafee

Nevešaj hlavu! Pripravila som pre teba výber najužitočnejších stránok a appiek, ktoré uľahčia život každému digitálnemu nomádovi. Určite sa medzi nimi nájde aj zopár takých, ktoré pomôžu práve tebe.

Všetky stránky a aplikácie som prehľadne rozdelila do jedenástich kategórií, ktoré ti pomôžu nájsť presne to, čo práve potrebuješ. Väčšina z nich je v angličtine, no nájdu sa medzi nimi aj také, ktoré sú po slovensky.

Verím, že si vyberieš. Poďme teda rovno na to:

Základ

Bez stránky Nomad List sa nezaobíde žiaden digitálny nomád. Preto si tento web zaslúži samostatnú kategóriu. Ide o crowdsourcingovú databázu miest na celom svete, v ktorej nájdeš všetky potrebné informácie. Nomad List neustále analyzuje viac než milión dátových bodov, aby ti pomohol vybrať si, kam ísť nomádovať.

Nomad List ťa zároveň spojí s viac než 100 000 ďalšími nomádmi. Týmto spôsobom máš možnosť nájsť komunitu rovnako zmýšľajúcich ľudí práve tam, kde sa nachádzaš.

Mestá sú porovnávané na základe životných nákladov, rýchlosti internetu, počasia a ďalších ukazovateľov. Týmto spôsobom môže každý digitálny nomád ľahko nájsť ideálne miesto na život a remote prácu - a to na základe svojich vlastných požiadaviek.

To však nie je všetko. Za vstupný poplatok (3-mesačný, ročný alebo celoživotný) získaš vlastný cestovateľský profil, ako aj prístup na spoločné fórum a Slack, kde sa dozvieš všetko potrebné z prvej ruky. Stručne povedané: Nomad List ti zjednoduší tvoj nomádsky život.

95bf284e-7d8f-4713-b9a2-2a3d40880e22

Práca

Chceš, aby sa tvojou kanceláriou stal celý svet, no nevieš, kde začať? Náš web Remotely, ako aj ďalšie stránky v angličtine Remote OK, We Work Remotely, Working Nomads, Remotive či FlexJobs ti pomôžu nájsť si prácu, ktorú môžeš vykonávať z ľubovoľného miesta.

Nové ponuky sú pravidelne pridávané a môžeš si ich nechať posielať priamo do svojej mailovej schránky. Či už si dizajnér, developer, alebo pracuješ v oblasti marketingu, remote prácu si s pomocou týchto stránok určite nájdeš.

Ak momentálne nehľadáš prácu, ale partnera pre svoj nový projekt, potom sa určite pozri na Nomad Projects. Stránka je vhodná aj pre tých, ktorí by sa radi do nejakého projektu zapojili.

Ide totiž o platformu pre digitálnych nomádov, ktorí majú dobré nápady a chcú začať nejaký vedľajší projekt. Stránka ti umožní spojiť sa s inými nomádmi, takže nápady nezostávajú len v rovine myšlienok.

Vieš, ako najrýchlejšie nájsť coworking space na novom mieste bez toho, aby si hovoril miestnym jazykom? Pomôže ti stránka Coworker. Tento zoznam viac než 9 000 coworkingov zahŕňa 159 krajín sveta. Okrem skúseností a odporúčaní reálnych ľudí na stránke nájdeš aj vybavenie, fotky i ceny daného coworkingu.

A ak hľadáš coworking na Slovensku, využi náš zoznam coworkingov.

c883d3a1-de68-41ce-86b8-401f2d56f4e8

Ak však rád pracuješ z kaviarní či reštaurácií, potom by si mal vyskúšať Workfrom. Táto appka ti ukáže najlepšie kaviarne a reštaurácie po celom svete.

Nájdeš v nej informácie o možnostiach stravovania, cenách, atmosfére, hladinách hluku, signáli wifi a oveľa viac. Dokonca ti poradí najlepší stôl, na ktorom môžeš v danom priestore sedieť!

Internet

Kľúčovou informáciou pre každého digitálneho nomáda je rýchlosť a stabilita internetového pripojenia. Na stránkach Speedtest, WiFiman, Fast, Meter či Xfinity Speed Test si môžeš svoju aktuálnu rýchlosť skontrolovať.

Vďaka tomu vieš hneď zistiť, či je rýchlosť tvojho pripojenia adekvátna cene, ktorú za internet platíš. Dozvieš sa tiež, či je tvoje internetové pripojenie dostatočne rýchle a stabilné pre pohodlnú prácu. Oceníš to najmä v prípade, keď sa chystáš stráviť nejaký čas prácou z kaviarne.

Ubytovanie

Nájsť vhodné ubytovanie nemusí byť také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Vďaka AirBnB, Nestpick, HomeAway či Nomad Rental sa však budeš aj na cestách cítiť ako doma. Či už hľadáš ubytovanie na krátky výlet, alebo dlhodobý pobyt, na týchto stránkach si určite vyberieš.

Informácie

Každý digitálny nomád občas súrne potrebuje pomôcť či poradiť. Najjednoduchšie je získať odpoveď od kolegov a známych. Keď ti však v tvojom okolí nevie nikto poradiť, príde čas obrátiť sa na Location Indie, Reddit digitalnomad či Digital Nomads Forum. Ide o komunity pre digitálnych nomádov, kde môžeš klásť otázky a - čo je ešte dôležitejšie - získať odpovede. Môžeš však tiež zdieľať svoje skúsenosti či vedomosti s tými, ktorí to môžu potrebovať alebo majú záujem dozvedieť sa viac o tvojich dobrodružstvách.

Užitočné informácie nájdeš aj na stránkach Nomad Pick a No Desk. Sú to prehľadné zdroje, ktoré sa ti ako nomádovi môžu zísť.

Čas

Hľadáš rýchly spôsob, ako zistiť aktuálny čas na vybranom mieste či aké je tam práve počasie? Vyskúšaj Time and Date. Ide o jednoduchú stránku, ktorá ti okrem iného pomôže naplánovať meeting a zistiť, kedy môžete očakávať východ i západ slnka (čo je užitočné najmä kvôli bezpečnosti alebo surfovaniu). Time and Date koncentruje veľa užitočných informácií na jednom mieste, tak prečo to nevyužiť?

22c8f2f7-d6e5-4e5e-886c-b6fc1990633d

Prakticky každý digitálny nomád sa navyše stretáva s výzvou s názvom časové pásma. Kedy je najlepší čas zavolať svojej rodine na Skype? Kedy by si mal zorganizovať stretnutie s klientom, ktorý žije v Austrálii? Ak treba projekt odovzdať v stredu o 17:00 EST, kedy ho musíš dokončiť, ak si v Bangkoku?

Ak hľadáš jednoduchú appku, ktorá by ti pomohla popasovať sa s časovými posunmi, skús Every Time Zone. Táto aplikácia umožňuje veľmi ľahko zistiť časové rozdiely medzi jednotlivými pásmami. Zobrazuje všetky časové pásma na svete v ľahko zrozumiteľnej tabuľke, takže môžeš naraz vidieť, aký je práve čas v Kalifornii, Káhire i Kambodži.

Ak vlastníš iPhone, zíde sa ti aj jednoduchá, no prehľadná appka Miranda, vďaka ktorej môžeš sledovať čas v rôznych miestach sveta. Miranda ti navyše pomôže skoordinovať čas meetingu tak, aby vyhovoval ľuďom vo viacerých časových pásmach naraz.

Networking

Ak hľadáš spôsob, ako spoznať iných digitálnych nomádov a túžiš sa popritom naučiť niečo nové, potom by si mal zvážiť Nomad Cruise. Ide o jedinečnú skúsenosť, ktorá v sebe nesie potenciál zmeniť tvoj život!

Počas plavby na lodi s vyše 200 ďalšími digitálnymi nomádmi z celého sveta môžeš nielen zažiť veľa zábavy, ale aj posunúť svoj biznis na úplne inú úroveň vďaka workshopom, prednáškam a stretnutiam s inými nomádmi. Zaujímavosťou je, že program na lodi vytvárajú účastníci samotní. O svoje know-how sa teda môžeš podeliť aj ty.

Na podobnom princípe funguje aj DNX Festival. Ide o mega akciu pre digitálnych nomádov a online podnikateľov. Táto dvojdňová konferencia ťa nabije novými nápadmi, vďaka ktorým tvoj život už nikdy nebude taký ako predtým!

Marcus a Felicia, zakladatelia svetového DNX hnutia, organizujú takéto DNX Festivaly po celom svete - a to aj v nemčine a španielčine.

Zoznamka

Ak by si sa ako digitálny nomád cítil osamelo a chcel nájsť rovnako zmýšľajúceho partnera, nenechaj si ujsť FairyTrail. Ide o zoznamku pre nomádov a ľudí z celého sveta pracujúcich na diaľku. Môžeš vďaka nej nájsť lásku či zoznámiť sa s novými priateľmi tam, kde sa práve nachádzaš - alebo tam, kam plánuješ odcestovať.

Peniaze

Všetci radi hovoríme, že peniaze človeku šťastie neprinesú. Napriek tomu sa však bez nich ďaleko nedostaneme.

Ak ťa zaujíma, aké sú reálne životné náklady na vybranom mieste, určite nevynechaj stránku Numbeo. Nájdeš na nej aj užitočné informácie o zdravotnej starostlivosti či cenách nehnuteľností v rôznych miestach sveta.

ee6a6352-9f05-4e43-9da6-cc0f698d5da3

Ak sa zas často presúvaš z jednej krajiny do inej, zíde sa ti XE Currency Converter. Môžeš si stiahnuť menu pre krajinu, v ktorej sa práve nachádzaš. Vďaka tomu môžeš robiť prepočty bez toho, aby si sa pripojil na internet.

Mnoho digitálnych nomádov je vyplácaných v jednej (alebo rovno v niekoľkých) menách, zatiaľ čo míňajú inú menu. Konvertor ti umožní sledovať jednotlivé rozdiely jednoduchým spôsobom bez toho, aby si si ich musel pamätať.

Pomôcť ti môže aj Trail Wallet. Umožňuje ti sledovať tvoje výdavky vo viacerých krajinách a menách a organizovať ich podľa mesiacov či krajín. Budeš presne vedieť, kam sa minula tvoja hotovosť.

Cestovanie

Každý digitálny nomád veľa cestuje. Nájsť výhodné spoje však nie je jednoduché. Ak hľadáš najvýhodnejšie letenky, určite si stiahni Hopper. Pýtaš sa, ako ti môže táto appka pomôcť?

Jednoducho si vyber cieľ svojej cesty a kalendár ti ukáže najlepší čas na rezerváciu letenky. Hopper analyzuje objem vyhľadávania a porovnáva jednotlivé dni v týždni. Ukáže ti, kedy sa predpokladá pokles cien. Je to jednoduchý a šikovný spôsob, ako ušetriť peniaze na ďalší let - takže ti ostane viac peňazí na jedlo či ubytovanie.

Ak si nie si istý, ako sa najjednoduchšie presunúť z miesta A do miesta B, pozri si Rome2rio. K dispozícii máš všetky možnosti dopravy, ako napríklad autobus, auto, vlak, lietadlo alebo loď.

Jedlo

Máš chuť na skutočný kulinársky zážitok? Potom daj určite šancu EatWith. Na tejto stránke nájdeš tisíce vynikajúcich gastronomických udalostí po celom svete.

Po zvolení cieľovej destinácie si potrebuješ iba vybrať zo širokej ponuky tú pravú. Vďaka stolovaniu s miestnymi obyvateľmi po celom svete sa navyše stretneš s mnohými novými ľuďmi.

312df6b8-417f-4428-8fe3-c8bc19f7d509

Ak si vegetarián, vegán alebo máš nejakú potravinovú intoleranciu, vieš, že dobre sa stravovať počas cestovania je niekedy výzva. Zorientovať sa ti však pomôže Happy Cow.

Na tejto stránke nájdeš reštaurácie a jedálne vo viac ako 185 krajinách sveta. S prehľadnými informáciami, fotkami a recenziami od reálnych zákazníkov si môžeš byť istý, že si vyberieš naozaj kvalitné a dobré jedlo.

Okrem stránky ponúkajú aj appku, ktorú nájdeš na Google Play i v App Store.

Slovo na záver

Dobrá orientácia v dostupných zdrojoch uľahčí život každému digitálnemu nomádovi. Vďaka rôznym stránkam a aplikáciám, ktoré sme ti predstavili, si poradíš v (takmer) každej situácii. Držíme ti palce na tvojich cestách!

Martina Bednáriková

Knihomoľka, ktorá pracovne vyskúšala snáď všetko. Najviac sa jej zapáčilo fungovať na diaľku, preto si od roku 2018 vychutnáva pohodové rána bez budíka a voľné večery v prítomnosti svojich najbližších.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.