Práca na diaľku by mala byť založená na asynchrónnej komunikácii. V niektorých prípadoch — ako napríklad tímová socializácia, rozhovor zahŕňajúci emócie, diskusia na komplexnú tému či potreba zdieľania obrazovky — môže byť však predsa len vhodnejší a efektívnejší videohovor.

V tomto článku ti preto prinášam zopár tipov, ako pozdvihnúť úroveň tvojich videohovorov na vyšší level.

8755d00c-1467-4f9c-82ba-1d9db66e9dcd

Používaj slúchadlá

Zvuk je počas videohovoru zvyčajne oveľa dôležitejší ako obraz. Ak je zvuk kvalitný, ľudia sú pomerne tolerantní na nedostatky v prenášanom obraze. Ak je však kvalita zvuku podpriemerná a účastníci hovoru si navzájom zreteľne nerozumejú, ani prvotriedny obraz situáciu nezachráni.

Pravdepodobne si už zažil telefonát, počas ktorého si s istým oneskorením počul sám seba, takzvané echo. Dôvod je zvyčajne prostý — niektorý z účastníkov hovoru používa reproduktory. Zvuk z nich je potom zachytený jeho vlastným mikrofónom a spätne prenesený do hovoru.

Základným, no často opomínaným tipom je preto použitie slúchadiel. Akýchkoľvek. Niekomu vyhovujú skôr otvorené, aby pri rozprávaní lepšie počul svoj vlastný hlas, niekomu zasa viac uzavreté, aby ho pri telefonáte nevyrušovali zvuky z okolia. Niekto má rád diskrétne, menšie, niekto zasa komfortnejšie, väčšie. Výber je na tebe.

Zvoľ si vhodný mikrofón

Čo sa týka mikrofónu, možností je nespočetné množstvo a záleží iba na tom, ako dôležité sú tvoje hovory a koľko peňazí chceš do výbavy investovať. Dnes už majú zabudovaný mikrofón hádam všetky notebooky. Ak ho tvoj počítač náhodou nemá, alebo ak chceš postúpiť o level vyššie, najlacnejšie — no zvyčajne aj dostatočné — riešenie je použitie obyčajných káblových slúchadiel k mobilnému telefónu, ktoré majú mikrofón už zabudovaný. Dostaneš ho tak bližšie k ústam a tvoj hlas bude pre ostatných o niečo zreteľnejší.

Ak ti na zvuku naozaj záleží, ďalšou možnosťou je samostatný externý mikrofón. Uznávam, toto riešenie je pre bežné hovory trochu prehnané. Ak sa ale nachádzaš v hlučnejšom prostredí, chceš zapôsobiť pri online pohovore do novej práce, alebo zvažuješ lepšiu techniku aj kvôli nahrávaniu zvuku z iných dôvodov (vlogy, podcasty, …), potom pokračuj v čítaní.

Rozdelenie externých mikrofónov by bolo témou na samostatný rozsiahly článok, preto iba stručne. Mikrofóny sa štandardne delia na dva druhy — dynamické a kondenzátorové. Kondenzátorové mikrofóny majú vysoký dynamický rozsah, preto sa štandardne používajú profesionálne v nahrávacích štúdiách. Pre domáce účely však nie sú ideálne — práve kvôli svojej citlivosti. Okrem tvojho hlasu budú totiž zaznamenávať aj všetky odrazy zvukov od stien, hlasy iných členov domácnosti, susedovu vŕtačku či autá pod oknom. Odporúčam ti preto mikrofón dynamický. Ten je lacnejší, odolnejší a zaznamenáva hlas primárne vo svojej bezprostrednej blízkosti — používa sa blízko pri ústach. Ide presne o ten druh mikrofónu, do ktorého spievajú hviezdy na pódiách pred svojimi fanúšikmi.

Podľa spôsobu pripojenia k počítaču mikrofóny ďalej rozdeľujeme na dva druhy. Prvým sú USB mikrofóny. Zvukový prevodník majú zabudovaný, preto sú skladnejšie a jednoduchšie na použitie. Stačí ich len zapojiť priamo do počítača. Obľúbeným je napríklad Samson Q2U.

Ak to ale myslíš so zvukom naozaj vážne, potom ti odporúčam zainvestovať do XLR mikrofónu. Či už pôjde o lacný model, ako napríklad Behringer XM8500, alebo o profesionálny Shure SM7B. Takýto mikrofón sa zapája do tzv. audio rozhrania, ako napríklad Behringer UMC204HD, Focusrite Scarlett 2i2 a pod.

Ja osobne som sa rozhodol práve pre kombináciu lacnejšieho XLR mikrofónu Behringer XM8500 a zvukového rozhrania Behringer UMC204HD. Výhodou takéhoto oddeleného riešenia je práve flexibilita a možnosť budúceho rozširovania. Ak budem niekedy potrebovať k počítaču pripojiť mikrofóny dva, dané audio rozhranie má dostatočný počet XLR vstupov, stačí dokúpiť druhý (lacný) mikrofón. Ak budem niekedy chcieť lepší mikrofón, stačí zameniť iba ten, audio rozhranie môže zostať.

Mysli aj na akustiku prostredia

Okrem použitej výbavy má na kvalitu zvuku vplyv aj prostredie. Ak sa dá, preferuj izbu bez výraznej ozveny a s menším rizikom rušivých zvukov.

Ak práve nehovoríš a existuje šanca, že sa v tvojom okolí vyskytnú nečakané zvuky (dieťa, pes, zvoniaci telefón), skús si dočasne vypnúť mikrofón, aby si ostatných zbytočne nevyrušoval. Keď sa ale dostaneš k slovu, nezabudni ho opäť zapnúť.

df374adb-b6d7-4cf6-b261-7ab8124a0e45

Kvalita obrazu závisí najmä od svetla

Hovory sa dajú absolvovať aj bez videa. Ak je to však možné, určite ti odporúčam video zapnúť. Neverbálna súčasť komunikácie — ako gestikulácia a mimika — je veľmi podstatná pre správne pochopenie myšlienok, najmä pri hovoroch zahŕňajúcich emócie.

Ak nie si spokojný s kvalitou svojho videa, ešte pred kúpou novej webkamery sa zamysli nad svojím prostredím. Najdôležitejšie pri videu je totiž osvetlenie. Využiť môžeš prirodzené denné svetlo prechádzajúce cez okno, umelú žiarovku, prípadne aj špeciálne LED panely, aké používajú tvorcovia videí. Svetla musí byť hlavne dostatok, inak neurobíš zázraky ani s tou najkvalitnejšou technikou. A naopak, správnym nasvietením dokážeš pozdvihnúť kvalitu obrazu aj pri lacnej kamere hneď o niekoľko úrovní.

Svetlo by malo v prvom rade osvetľovať tvoju tvár. Skús sa preto pri hovore nasmerovať tvárou k oknu. Ak je prirodzeného svetla málo, alebo — naopak — príliš veľa, zatiahni žalúzie a vypomôž si svetlami umelými. Tie môžeš nasmerovať priamo na seba, alebo ich trochu zjemniť tým, že využiješ ich odraz od bielej steny oproti sebe.

Pozor si dávaj aj na protisvetlo. Ak máš okno za sebou, zatiahni žalúzie. Ak je za tebou v zábere silnejšia žiarovka, zhasni ju. Takéto protisvetlo totiž vytvára silný svetelný kontrast, čo zvyčajne kamery zvládajú len ťažko.

Vyber si vhodnú webkameru

Pri webkamerách — obdobne ako pri mikrofónoch — taktiež platí, že takmer všetky notebooky ich už majú zabudované. Ak ju ale tvoj počítač náhodou nemá, alebo ak hľadáš niečo lepšie, existujú externé USB webkamery. Medzi obľúbené a kvalitné značky patrí Logitech, ja osobne som siahol po modeli Brio 4k. Vzhľadom na rýchlosť inovácie v oblasti zobrazovacej techniky súvisiacej s mobilnými telefónmi a fotoaparátmi stojí za to pozrieť si pred kúpou zopár aktuálnych internetových recenzií a rebríčkov a vybrať si podľa súčasnej ponuky.

Ak predsa len hľadáš top kvalitu a si ochotný siahnuť hlbšie do vrecka, preskoč webkamery a poobzeraj sa rovno po kvalitných fotoaparátoch. Mnohé z nich sa dajú pripojiť priamo k počítaču a používať ako webkamera. Ďalšie, ktoré takúto funkciu priamo neposkytujú, no majú výstup HDMI, je možné s počítačom prepojiť pomocou špeciálneho zariadenia, akým je napríklad Elgato Cam Link. Takéto profesionálne riešenie však zvyčajne využívajú napr. youtuberi alebo streameri, pre bežné pracovné hovory je zbytočné a v kontexte tohto článku ho uvádzam skôr pre úplnosť.

Správne umiestni kameru

Dbať treba aj na správnu pozíciu webkamery. Vhodným miestom je stred vrchnej časti monitora, do ktorého sa dívaš a na ktorom videohovor prebieha. Nie je náhoda, že notebooky majú kameru zabudovanú práve na tomto mieste. Mala by sa totiž nachádzať blízko miesta, na ktoré sa počas hovoru pozeráš. Takýmto spôsobom vzbudzuješ dojem, že s ostatnými udržuješ priamy očný kontakt — presne ako pri rozhovore naživo.

Ak používaš notebook položený na stole, zvážiť môžeš aj jeho podloženie knihami alebo škatuľou, aby sa kamera nachádzala vo výške očí. Ak by sa totiž nachádzala pod monitorom, alebo ak by bol notebook položený príliš nízko, ostatní účastníci hovoru by sa namiesto tvojich očí dívali skôr na tvoje nosné dierky — zospodu.

Zváž rozloženie videa — mód rečníka a galérie

Aplikácie pre videohovory zvyčajne poskytujú viacero spôsobov rozloženia videa. Prvým je zobrazenie rečníka, kedy väčšinu obrazovky zaberá práve rozprávajúci účastník hovoru. Vhodný môže byť napríklad pri prezentácii, dlhšom monológu a podobne.

Druhým rozložením je mód galérie, kedy každý účastník zaberá na obrazovke rovnakú veľkosť. Toto riešenie je zvyčajne vhodnejšie pre klasické tímové hovory, pretože je bližšie komunikácii naživo. V tomto móde napríklad ľahšie uvidíš aj reakcie ostatných účastníkov hovoru, čo môže byť hodnotná informácia, o ktorú by si inak mohol prísť.

Keď internet nestíha

Ak máš pomalé pripojenie k internetu, skús vypnúť svoje video. Znížiš tým množstvo prenášaných dát. Nezabudni však o tomto dôvode informovať ostatných, aby absencia tvojho videa nepôsobila neslušne.

A ak je zvuk počas hovoru naozaj zlý, prípadne je internetové spojenie nekvalitné a hovor sa prerušuje, za zváženie stojí aj použitie klasického konferenčného hovoru cez telefón. Videohovor môže pritom cez internet naďalej prenášať obraz.

c03913b1-79b3-47d3-8b54-62c69b279c4a

Buď slušný

Samozrejmosťou by mala byť aj základná etiketa. Obleč si niečo slušné (aspoň od pása nahor). Ak máš v zábere svoju izbu, uprac si ju.

Neskáč druhým do reči. Nie je to slušné ani pri komunikácii naživo, no počas telefonátu je to ešte horšie. Ak dvaja ľudia rozprávajú vo videohovore naraz, nedá sa rozumieť ani jednému z nich.

Skús radšej používať gestá, napríklad zdvihnutie ruky pre požiadanie o slovo. Vhodný môže byť aj sekundárny komunikačný kanál popri hovore, ako napríklad chat.

Nepodceňuj prípravu ani záver hovoru

Videohovor by mal tiež spĺňať štandardy platné pre akékoľvek iné stretnutia. Ak organizuješ videohovor, je dobré účastníkom vopred rozoslať agendu. Každý by mal vedieť, prečo sa daný hovor bude konať, čo bude jeho obsahom, kto sa ho zúčastní, ako dlho bude trvať. Ak sa účastníci hovoru ešte nepoznajú, v úvode ich nezabudni najprv vzájomne predstaviť.

Ak boli súčasťou hovoru rozhodnutia, dohody, nové úlohy alebo iné výstupy, je vhodné ich v závere zhrnúť a zopakovať. Dôležité body uskutočneného hovoru je tiež dobré spísať a zverejniť — či už v internom firemnom nástroji, alebo rozoslaním dodatočného emailu.

Vyber si vhodnú aplikáciu pre videohovory

Existuje veľa rôznych nástrojov pre videohovory, pričom mnohé z nich sú pre bežné použitie zdarma. Kým niektoré fungujú cez internetový prehliadač (Whereby, Jitsi, Hangouts), niektoré vyžadujú stiahnutie a inštaláciu aplikácie, čo im zvyčajne umožňuje poskytovať bohatšiu funkcionalitu (Zoom, Skype). Iné aplikácie sa zasa špecializujú na konkrétne prípady použitia (Tuple pre párové programovanie), alebo prichádzajú s originálnym, neštandardným riešením zobrazovania účastníkov videohovoru (Around).

Nech už sa rozhodneš pre ktorýkoľvek nástroj, venuj dostatočný čas jeho spoznaniu. Uisti sa, že vieš zapnúť a vypnúť zvuk aj kameru, vieš používať chat, zdieľanie obrazovky aj ostatné funkcie. A že všetko ti funguje, ako má.

Nezabudni, že videohovory nie sú bežné stretnutia

Videohovory sú pri správnom použití pri práci na diaľku skvelým doplňujúcim komunikačným kanálom. V porovnaní s reálnymi stretnutiami sú ale viac stresujúce a vyčerpávajúce.

Pri bežných rozhovoroch je totiž očný kontakt prerušovaný, trvá zvyčajne len pár sekúnd. Pri videohovoroch je to iné. Zrazu sa na teba cez monitor díva každý zúčastnený a tento priamy očný kontakt trvá dlhšie. Takáto situácia v nás vyvoláva tlak podať dobrý výkon a ukázať sa v najlepšom svetle. Nepomáha tomu ani neprirodzený pohľad na samého seba počas celého hovoru, ktorý štandardne nástroje pre videohovory poskytujú. Sústreďujeme sa na to, ako vyzeráme a pôsobíme. Ďalší stres.

V prvom rade je preto vhodné zvážiť, či je daný videohovor naozaj potrebný a či ide o vhodný spôsob komunikácie pre daný účel. Samotný hovor by sa potom nemal zbytočne predlžovať. A ak už naozaj musí trvať dlhšiu dobu, je dobré rozdeliť ho na kratšie časti s prestávkami na vydýchnutie.

Juraj Kostolanský

Softvérový inžinier. Na diaľku pracuje odjakživa. Najprv popri štúdiu, potom pre univerzitu, ako zamestnanec v startupe, teraz na voľnej nohe. Čas, ktorý by strávil dochádzaním, radšej trávi s rodinou, priateľmi, v horách alebo s knižkou v ruke.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.