Dochádzanie do práce je pre mnohých ľudí ešte aj v dnešnej instantnej dobe povinnou rutinou, ktorú vykonávajú akosi automaticky. Zrejme so mnou budeš súhlasiť, keď poviem, že existuje mnoho príjemnejších spôsobov využitia tvojho dňa, než tlačiť sa vo vlaku, nadávať za volantom či šprintovať na električku len preto, aby si si odkrútil svoju šichtu.

Podľa štúdie švajčiarskych ekonómov Aloisa Stutzera a Bruna S. Freya vedie dlhý čas trávený dochádzaním k zníženej radosti zo života i z práce samotnej. Medzi dĺžkou dochádzania a celkovou spokojnosťou je pritom nepriama úmera: čím dlhší čas trávi človek dochádzaním, tým horšie sa cíti. Jednou z odpovedí na tento negatívny trend je nárast popularity práce z domu, a to najmä v zahraničí. Takáto práca ti umožňuje získať k dobru to, čo v dnešnej dobe chýba hádam každému – čas. Ten môžeš využiť nielen príjemnejšie, ale najmä produktívnejšie, a to priamo tam, kde sa nachádzaš – doma. Neveríš? Prinášame ti 7 rád, vďaka ktorým si prácu z domu nebudeš vedieť vynachváliť.

85797eb0-65c7-4cc6-b961-a49c6652aca0

Vypni pri dobrej knihe

Medzi moje najobľúbenejšie činnosti, pri ktorých najrýchlejšie a najefektívnejšie vypnem, patrí jednoznačne čítanie. V aktuálnej situácii najviac čítam e-knihy na mojom Kindli. Na Amazone je denne dostupných množstvo zlacnených titulov, veľa z nich zadarmo, alebo za dolár či dva. Výhodou Kindlu je, že e-knižky sa ti po nákupe (ktorý môžeš urobiť jedným klikom) automaticky stiahnu priamo do tvojej čítačky, a tak môžeš začať čítať ihneď. Ja mám vo svojom Kindli viac než 400 titulov, ani za jeden som nezaplatila plnú sumu a navyše som ušetrila kopu miesta na policiach. Ak si Kindlu doteraz ešte nepodľahol a rád čítaš, jednoznačne ho vyskúšaj. Môžem ti ho len odporúčať.

Dobi si baterky pri cvičení

Ak si skôr aktívnejší typ človeka, využi nový voľný čas pravidelným cvičením. Od začiatku roka som začala pravidelne cvičiť podľa appky Fit52 a som veľmi spokojná. Predtým som skúšala cvičiť aj s Pamelou Reif, ktorá má rôzne workouty aj pre mužov. Dodnes nedám dopustiť na jej strečingy. V jej novej appke Pam nájdeš okrem všetkých jej videí aj mnoho receptov a užitočných informácií. Fitnesiek je však na YouTube veľmi veľa - za všetky spomeniem aspoň Chloe Ting či Emi Wong. A ak hľadáš cviky na chrbát, určite daj šancu našej Zore Czoborovej. Pohyb ti skvele padne najmä po celom dni strávenom za obrazovkou, a tak ho určite nevynechávaj.

bdb1ab4c-5d8a-4525-b2d1-7febd603554d

Choď na čerstvý vzduch

Ak ťa však cvičenie doma príliš neláka a športu si doteraz neprišiel na chuť, daj šancu obyčajným prechádzkam. Pri práci z domu si na pobyt vonku na čerstvom vzduchu musíš vyčleniť čas, inak hrozí, že sa von jednoducho nedostaneš. Dôvodom pritom vôbec nemusí byť množstvo práce, ale napríklad aj nechuť vychystať sa von a vôbec niekam chodiť (čo sa mi stáva veľmi často!). Chôdza má pritom množstvo výhod: len 30 minút denne znižuje riziko Alzheimerovej choroby, ako aj rôznych srdcovocievnych a chronických ochorení; redukuje bolesť krížov; zvyšuje pozornosť; má priaznivý vplyv na proces rozhodovania a poskytuje úľavu pri depresii.

Nezabudnite na šport

Ak sa ti zdá obyčajná chôdza príliš nudná a všedná, vyskúšaj nordic walking, bicykel alebo beh. Poznám nadšencov, ktorí si pravidelne po práci len tak vybehnú na párkilometrové záťahy do najbližšej hory alebo lesa. Ich aktivity vidím v Strave, kde nad ich výdržou (a rýchlosťou!) niekedy len neveriacky krútim hlavou. Apropo, Strava je aplikácia, ktorú pri behu, chôdzi či bicykli určite využiješ. Detailne zaznamená tvoje aktivity (rýchlosť, prevýšenie a mnohé iné) a navyše je zadarmo.

Omaľovánky nie sú len pre deti

V poslednej dobe, najmä počas upršaných dní, som podľahla omaľovánkam pre dospelých. Nie som pritom žiaden umelec - niečo iné než modré a čierne pero som naposledy držala v ruke asi tak na základnej (ak nerátam zvýrazňovačky, ktoré som používala pred skúškami na vysokej). Pri vyfarbovaní však objavujem uvoľnenie zo stresu, ktorý zažíva takmer každý z nás. Určite to vyskúšaj tiež. ;)

abe75a11-344d-41d5-8abb-ecc429eb87db

Učenie mimo školy

Voľný čas, ktorý vďaka práci z domu získaš, môžeš investovať aj do učenia. Naučiť sa niečo nové (napríklad hrať na hudobný nástroj, rozprávať cudzím jazykom či dať šancu nejakým hobby, o ktorých si vždy sníval) je skvelý spôsob, ako sa odreagovať a zároveň získať novú zručnosť. Tá ti neskôr môže poslúžiť aj pri tvojej ďalšej práci. Ja sa napríklad aktuálne učím po španielsky cez aplikáciu Duolingo a užívam si každú minútu. Španielčina sa mi vždy páčila, ale nikdy som sa k nej v škole nedostala, keďže som mala ako druhý jazyk (po angličtine) nemčinu. Teraz som veľmi rada, že sa môžem znovu naučiť niečo nové - a ešte k tomu hravým a zábavným spôsobom.

Varením ku zdraviu

Skvelým tipom, ako využiť voľný čas, je venovať ho vareniu. Nielenže pritom ušetríš, ale si aj pripravíš jedlá, ktoré ti chutia a vyhovujú. Rôzne intolerancie sťažujú život čoraz väčšiemu počtu ľudí - a keď už sme pritom, zohrievať si predpripravené jedlá alebo jesť celý čas fast food nie je vhodné pre nikoho, dokonca ani pre úplne zdravých ľudí. Konzumovať čerstvo pripravené, zdravé a chutné jedlá bez rôznych umelín je možné a nie je to vôbec tak náročné, ako by si si myslel. Dokazujú to početné foodblogy a stále nové kuchárske knihy, ktoré sa objavujú aj na našom trhu. Za všetky spomeniem aspoň moju obľúbenú Karotku, LaPetit či Terapia jedlom.

Aktivít, ktorým sa dá venovať vo voľnom čase popri práci z domu, je, samozrejme, oveľa, oveľa viac. Nech už by si vyskúšal čokoľvek, vedz, že tým najpodstatnejším merítkom je tvoja vlastná spokojnosť a pohoda. Žiadna mimopracovná aktivita by nemala byť zdrojom nadmerného napätia či stresu v tvojom živote, práve naopak – mala by byť pre teba povzbudením a radosťou. Držím ti palce, aby si si vybral správne!

Martina Bednáriková

Knihomoľka, ktorá pracovne vyskúšala snáď všetko. Najviac sa jej zapáčilo fungovať na diaľku, preto si od roku 2018 vychutnáva pohodové rána bez budíka a voľné večery v prítomnosti svojich najbližších.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.