Digitálna nomádka Silvia Púchovská je jednou z najznámejších slovenských cestovateliek, ktorej sa úspešne podarilo spojiť svoju vysnívanú prácu so životom, po akom vždy túžila. Prostredníctvom svojho blogu už dlhé roky inšpiruje ľudí a pomáha im kráčať za svojimi snami. Silvia sa aktuálne nachádza na Bali, kde sa vo voľnom čase venuje svojej najobľúbenejšej aktivite: surfovaniu. V našom rozhovore sa dozviete viac o jej začiatkoch, bežných dňoch, ale aj výhodách, ktoré práca na diaľku prináša.

065c2fae-d6dd-4c9f-9ff1-f0f1e90268f5

Povedzte nám o svojich začiatkoch s prácou na diaľku. Prečo ste sa pre ňu rozhodli?

Pre prácu na diaľku som sa rozhodla v roku 2013. Cestovala som po Južnej Amerike a stretla som ľudí, ktorí pracovali online. Vedeli zarábať, odkiaľ chceli, čo im dávalo veľkú slobodu v pohybe. Zrazu som už svoj život nevidela v kancelárii, kde som predtým pôsobila, a tak som začala freelancovať, aby som mohla ďalej cestovať a učiť sa surfovať.

Čo máte na práci na diaľku najradšej? A naopak - je niečo, čo vám nevyhovuje?

Najradšej mám slobodu, ktorú mi práca na diaľku poskytuje. Ak mám chuť byť pol roka na Bali, tak tu budem. Ak chcem pracovať z Bratislavy, tak sa tam presuniem. Prácu si nosím so sebou, kontinuálne moje podnikanie rozvíjam a popritom môžem mať životný štýl, ktorý ma baví. Nie je veľa vecí, ktoré by mi nevyhovovali. Občas ma pohnevá internet alebo technika, ale aj to sa rokmi veľmi zlepšilo a od roku 2013 sa veci pohli míľovými krokmi vpred :)

Ako vyzeral váš bežný deň pred rokom 2020? A ako vyzerá dnes?

Môj bežný deň pred rokom 2020 vyzerá rovnako ako dnes. Väčšinu roka som pracovala z Bali a surfovala. Tesne pred pandémiou som sa “zasekla” v Bratislave a strávila tam skoro dva roky. Bola to pre mňa dlhá doba a uvedomenie si, aká som vďačná za možnosť pracovať na diaľku. V decembri 2021 som sa vrátila na Bali a pre mňa osobne to bol návrat do normálu.

Čo vám aktuálne pomáha byť disciplinovanou a produktívnou?

Za tie roky práce na diaľku som si vytvorila viacero rutín. Azda najviac mi pomáha venovať sa klientom a projektom, ktoré ma bavia a majú pre mňa zmysel. To, že máme dobré vzťahy a produktívnu spoluprácu. Za posledné dva roky som tiež rozvinula tím mojej firmy Studio Inbound a ak mám náhodou neproduktívne momenty, niekto zo spolupracovníkov ma rýchlo vráti do reality :)

4cab6e52-a384-40c2-a8a8-90fe2ca8ff03

Ako pri práci z domu a súčasnej situácii relaxujete?

Počas dlhých pandemických mesiacov v Bratislave som chodila na dlhé prechádzky alebo som si len tak tancovala v kuchyni. Teraz som už na Bali, takže ten relax mám najmä pred alebo po práci, keď idem surfovať alebo idem na jógu či večeru s priateľmi.

Vo vašej firme všetci pracujete na diaľku. Ako vzájomne komunikujete?

Mávame pravidelný online meeting každý pondelok, kedy naplánujeme celý týždeň. Následne komunikujeme cez e-mail, Asanu, zdieľané dokumenty alebo v urgentnom prípade cez WhatsApp, Slack či Signal. Podľa potreby si naplánujeme ďalší online meeting.

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí s prácou z domu ešte len začínajú? Akým začiatočníckym chybám by sa mali vyhnúť?

Myslím si, že na začiatku je dôležité veci testovať a vyhodnocovať. Niekto je produktívny ráno, niekto večer. Niekomu viac vyhovuje komunikácia cez email, niekto preferuje Slack. Tiež nie je podľa mňa jednoznačné povedať, či treba pracovať súvisle 20 minút, a potom si spraviť pauzu. Je to všetko individuálne a treba sa naučiť nastaviť si svoju vlastnú rutinu. Potom je dôležité v tíme komunikovať a dohodnúť sa na spôsobe spolupráce a komunikácie na diaľku, ktorá vyhovuje všetkým. Ak niekto začne prokrastinovať, odporúčam zapnúť nejaký “timer” a merať si čas, aby ste sa dlho nezasekávali pred laptopom. Krása práce z domu či na diaľku je vtedy, keď má človek dobrý pocit z výsledku a môže si užívať voľný čas.

Keby ste mali takú možnosť, čo by ste dnes svojmu neskúsenému ja odkázali?

Svojmu neskúsenému ja by som odkázala, že to, čo si pred rokmi predstavovalo, sa mu splnilo :)

07cdf624-7394-487d-8b5f-592b7e21405a

Silvia Púchovská je zakladateľka content marketingového štúdia Studio Inbound s.r.o. O svojich digitálno-nomádskych zážitkoch píše na blogu www.silviapuchovska.com a komplexne ich popísala v knihe Svet je moja kancelária.

Foto: archív S. Púchovskej

Martina Bednáriková

Knihomoľka, ktorá pracovne vyskúšala snáď všetko. Najviac sa jej zapáčilo fungovať na diaľku, preto si od roku 2018 vychutnáva pohodové rána bez budíka a voľné večery v prítomnosti svojich najbližších.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.