Každý z nás pozná ten pocit, že sa kdesi zasekol. Snažíš sa posúvať a tvrdo makáš, len aby si napokon dosiahol… presne rovnaký výsledok ako predtým. Sama som to zažila.

Asi najhoršie však je, ak sa táto stagnácia týka produktivity. Poctivo dodržiavať všetky odporúčania a napriek tomu dlhšiu dobu vôbec nenapredovať je veľmi frustrujúce. Ale… čo ak problém nie je v tebe? Čo ak sú problémom nástroje, ktoré nepoužívaš?

Presne tak - od dosahovania tvojich cieľov ťa môžu zdržovať nielen nesprávne či chýbajúce návyky, ale aj aplikácie či iné nástroje, ktoré si z rôznych dôvodov ešte nezačal používať. Viem, o čom hovorím - v priebehu posledných troch rokov som vyskúšala veľké množstvo rôznych aplikácií a dnes si svoj pracovný deň bez nich už ani neviem predstaviť. Viaceré mi zjednodušili prácu a pomohli mi s povinnosťami, ktoré som dovtedy riešila oveľa dlhšie, než bolo nevyhnutné.

Si zvedavý, o čom to hovorím? Žiaľ, nejde o zázračné nástroje, ktoré stlačením správneho gombíka vyriešia všetky tvoje problémy. Ak však túžiš odľahčiť svoj pracovný deň, ušetriť čas (a mnohokrát aj nervy) a užiť si ešte aj pokojný večer, skús začať tým, že zvážiš tieto aplikácie.

7af14482-6337-4382-bf3e-3d47576d3347

1. Uprac svoje úlohy

Aj tebe sa stáva, že sa vo svojich každodenných povinnostiach občas strácaš? Potom je najvyšší čas dať zbohom samolepiacim papierikom plným neprehľadných poznámok a upratať si svoje úlohy do zoznamu, vďaka ktorému ti neunikne už ani jedna úloha.

Na trhu existuje obrovské množstvo aplikácií na správu úloh. Ja osobne som si zvolila Todoist (poznámka: za týmto nástrojom stojí firma Doist, ktorej zamestnanci pracujú na diaľku z rôznych kútov sveta, dokonca aj z Bratislavy). Každému však vyhovuje niečo iné, vyskúšať môžeš aj Basecamp Personal, Microsoft To Do, TickTick, Things či Remember the Milk.

Všetky spomenuté appky majú niečo spoločné: ide o nástroje, ktoré ti pomôžu zorganizovať tvoje úlohy do prehľadného zoznamu, s ktorým sa ti bude dobre pracovať. Úlohám môžeš priradiť dátum či prioritu a môžeš si k nim nastaviť aj pripomienku, aby ti nič dôležité neušlo.

Každá z appiek má svoje výhody a je preto len na tebe, ktorú si vyberieš. Keďže väčšina z nich ponúka aj neplatenú verziu, odporúčam ti vyskúšať si ich na začiatku viac a potom si zvoliť tú, ktorá ti bude vyhovovať.

2. Uprac svoje poznámky

Či už ide o pracovnú poradu alebo telefonát domov, asi nik z nás si nedokáže zapamätať všetko bez toho, aby si to poznačil. Hoci som kedysi dávno zvykla používať klasický zošit (najmä na pracovné záležitosti), nikdy mi úplne nevyhovoval. V poznámkach som mala neporiadok a zošit bol pre mňa s odstupom času úplne neprehľadný.

Našťastie existujú aplikácie ako Notion, Evernote, Apple Notes, Microsoft OneNote či Bear, ktorých cieľom je šetriť nielen naše lesy, ale aj nervy (žartujem, samozrejme). Ak aj ty používaš diáre či papiere a považuješ sa skôr za “starú školu”, neváhaj a vyskúšaj ich tiež. Ja najčastejšie využívam Apple Notes a som veľmi spokojná. Myslím, že rozdiel zbadáš okamžite a iste sa ti zapáči.

5cfd95cd-fa2d-4855-aea6-f247116cb31e

3. Uprac svoje heslá

Poznáš ten pocit, keď sa potrebuješ rýchlo prihlásiť do svojho účtu… no zrazu si nevieš spomenúť, aké heslo si si preň zvolil? Predtým, než som prešla na sofistikovaný spôsob ukladania hesiel, som sa s týmto problémom stretávala oveľa častejšie, než by som chcela. Dobrá správa je, že riešenie existuje - a našťastie nemá podobu prísne tajného diára schovaného kdesi vzadu v skrini.

Pomôžu ti aplikácie ako LastPass, 1Password či Dashlane. Vyriešia tvoje problémy s prihlasovaním sa do rôznych účtov či stránok rýchlejšie, bezpečnejšie a spoľahlivejšie, než by si čakal. Každá z nich má svoje prednosti, no jedno majú spoločné všetky tri: potrebuješ si pamätať len jedno jediné heslo, s ktorým sa do nich prihlásiš. Všetky ostatné heslá si aplikácia bezpečne zapamätá za teba. A, samozrejme, vyplní ich automaticky pri prihlasovaní sa na stránky, ktoré v nej máš uložené.

4. Nezabudni na hudbu

Vieš, že vhodne zvolený “podmaz” ti môže pomôcť lepšie sa sústrediť? Nemám pritom na mysli Beethovenove skladby ani tanečné tuc-tuc melódie (aj keď nevylučujem, že niekomu sa možno dobre premýšľa práve pri takomto type hudby). Myslím skôr produktívne hudobné pozadie, ktoré nahradí ohlušujúce ticho miestnosti a naladí ťa na hlbokú prácu. Pýtaš sa, o čom to hovorím?

Ak si ešte nemal tú česť vyskúšať pracovať popri zvukoch, ktoré ti pomôžu lepšie sa sústrediť, rozhodne nevynechaj Noisli či Brain.fm. Rozdiel v produktivite pocítiš na vlastnej koži takmer okamžite. Nejde pritom o žiaden reklamný výmysel, ale vedecky dokázanú skutočnosť: hudba priamo vplýva na naše správanie. Počúvanie prostredníctvom týchto appiek ti tak môže pomôcť lepšie sa sústrediť.

Samozrejme, povzbudiť pri práci ťa môže aj vhodne zvolený playlist na Spotify. V tom prípade ti pre hlbokú prácu odporúčam zvoliť si skladby bez slov alebo v reči, ktorej nerozumieš, aby zbytočne neodpútavali tvoju pozornosť.

Na záver mi ostáva jediné: povzbudiť ťa. Neboj sa zaexperimentovať a vyskúšať možno aj niečo nové či pre teba netradičné, kým nenájdeš presne to, čo ti sadne. Výsledok totiž môže zmeniť nielen tvoj pracovný, ale aj súkromný život.

Martina Bednáriková

Knihomoľka, ktorá pracovne vyskúšala snáď všetko. Najviac sa jej zapáčilo fungovať na diaľku, preto si od roku 2018 vychutnáva pohodové rána bez budíka a voľné večery v prítomnosti svojich najbližších.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.