Ak sa v našich končinách spomenie pojem práca na diaľku, ľudia si pod ním najčastejšie predstavia tzv. home office, teda prácu z akejsi domácej kancelárie. Zvyčajne ide o povolenie, aby zamestnanec zopár vopred dohodnutých dní v mesiaci nemusel prísť do firmy osobne. Môže zostať doma a pripojiť sa ku zvyšku tímu virtuálne, cez internet.

Skutočnou podstatou práce na diaľku je však niečo iné. Nejde iba o akýsi pracovný benefit, o dobrú vôlu zamestnávateľa, o výnimku v bežnom slede denného dochádzania do práce. Ide o formu práce, pri ktorej sa nevyžaduje fyzický pobyt vo firemnej kancelárii ani osobné stretnutia. Pracovník si sám môže zvoliť, kedy a kde bude vykonávať svoje pracovné povinnosti. Tak, ako to vyhovuje jemu.

Napokon, ukazovateľom kvalitnej práce by nemal byť zamestnanec sediaci v kancelárii pod dohľadom nadriadeného, ale výstup z jeho činnosti. Kvalita odvedenej práce.

3d53926d-bc17-4f07-9fff-d5189b2c0ed0

Práca z domu

Práca na diaľku môže mať viacero podôb. Najjednoduchšou a pravdepodobne aj najrozšírenejšou možnosťou je práve spomínaná práca z domu. Takýto diaľkopracovník si doma zariadi vyčlenený pracovný priestor, akúsi domácu kanceláriu, home office. Ušetrí tak nielen čas strávený dochádzaním do práce, ale aj prípadné náklady za prenájom samostatného pracovného priestoru.

V posledných pandemických týždňoch dostalo možnosť vyskúšať si takúto prácu aj množstvo ľudí, ktorým to štandardne dovolené nie je. Zamestnanci zostali zo dňa na deň doma a skúsili, aké je to odtiaľ pracovať.

Osobne pritom poznám viacerých, ktorí si predtým mysleli, že práca na diaľku jednoducho nie je pre nich. Keď však boli donútení zahodiť predsudky a vyskúšať si takýto spôsob práce, svoj pôvodný názor zmenili. A hoci sa už opatrenia uvoľnujú a čoskoro budú môcť opäť pracovať z firemnej kancelárie, vedia si predstaviť, že budú v tejto forme práce pokračovať aj naďalej. Teraz však už dobrovoľne.

Zdieľaná kancelária

Niektorým práca z domu z rôznych príčin nevyhovuje. Či už kvôli nevhodnému domácemu prostrediu, potrebe jasného oddelenia súkromného a pracovného života, alebo kvôli túžbe po väčšej socializácii — niektorí skrátka uprednostňujú prácu z kancelárie.

V porovnaní s klasickými zamestnancami však nie sú o nič ukrátení. Práve naopak, práca na diaľku im umožňuje vybrať si, v akej krajine, v akom meste, v akej kancelárii budú pracovať. Môžu si tiež vybrať, akými ľuďmi budú obklopení počas svojho pracovného dňa. Skupina priateľov si tak napríklad môže vo svojej blízkosti prenajať spoločnú zdieľanú kanceláriu. Pracujú spolu, iba každý na niečom inom.

8d7e62da-98b7-46e4-80d7-ed78dc1259bb

Coworkingy

Inou formou sú — u nás stále populárnejšie — coworkingové miesta. Za mesačný poplatok si ktokoľvek môže prenajať stoličku, stôl a stabilný prístup k internetu. Môže odtiaľ pracovať celý čas, prípadne to skombinovať s inou formou práce, napríklad z domu.

Coworkingy pritom nemusia byť len o pracovnom stole. Častokrát sa tu totiž organizujú aj rôzne networkingové podujatia, prednášky na rôzne témy, diskusie či spoločné raňajky. Aktuálny zoznam coworkingov nájdeš aj na našej stránke.

Digitálni nomádi

V súčasnosti sa čoraz častejšie stretávame aj s pojmom digitálni nomádi. Ide o označenie ľudí, ktorí uprednostnili lásku k cestovaniu pred pohodlím stabilného domova. Práca na diaľku pre nich znamená jedinečnú možnosť raz za určité obdobie zbaliť svoje veci, kúpiť si jednosmernú letenku do ďalšej krajiny a skúsiť tak život na rôznych miestach na svete, nielen počas krátkej dovolenky.

Jediné, čo k svojej práci potrebujú, je laptop a stabilné pripojenie k internetu. K tomu často využívajú aj už spomínané coworkingy, prípadne knižnice alebo kaviarne. Pre niektorých môže byť riešením aj vlastný domček v podobe karavanu a mobilný internet.

ab59a485-05d2-4f04-bcda-5bd8f4cb6a2d

A čo ty?

Vrchol popularity práce na diaľku ešte len príde. Pre firmy znamená úsporu zdrojov, preukázateľne vyššiu efektivitu práce zamestnancov či možnosť hľadať talenty nezávisle od ich lokácie. Pre zamestnancov zasa vysokú časovú a priestorovú flexibilitu a možnosť pracovať spôsobom, ktorý vyhovuje ich životnému štýlu.

Netvrdím, že táto forma práce je pre každého. Veď ani každé povolanie sa nedá vykonávať prácou na diaľku, množstvo profesií si vyžaduje fyzickú prítomnosť. Ak ti to však pracovná náplň umožňuje a prácu na diaľku si ešte neskúsil, potom ti odporúčam zahodiť predsudky, vyskúšať si ju vo vhodnej forme a až potom si na ňu vytvoriť názor. Možno budeš prekvapený.

Juraj Kostolanský

Softvérový inžinier. Na diaľku pracuje odjakživa. Najprv popri štúdiu, potom pre univerzitu, ako zamestnanec v startupe, teraz na voľnej nohe. Čas, ktorý by strávil dochádzaním, radšej trávi s rodinou, priateľmi, v horách alebo s knižkou v ruke.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.