Tradičnou otázkou pri téme “práca z domu” je problém samoty. Hoci k práci z domu prirodzene inklinujú skôr introverti, užiť si ju dokážu aj extroverti. Neveríš? Všetko záleží od tvojej flexibility a zodpovednosti, ako aj ochoty vyjsť zo svojej vlastnej komfortnej zóny.

Áno, je pravda, že pri dochádzaní do kancelárie sme zvyčajne viac vystavovaní spoločnosti a obklopení ľuďmi. Pri práci z domu je však socializácia plne v našich rukách. Znamená to, že si môžeš slobodne vybrať, s kým budeš zdieľať svoj pracovný čas, a vďaka tomu dať zbohom napríklad aj nepríjemným kolegom z vedľajšieho oddelenia, ktorým by si sa pri práci z firemnej kancelárie nevyhol. A to je obrovská výhoda, nie?

Úplne sa vyhýbať akejkoľvek socializácii je však nebezpečné a rozhodne ti to neodporúčame, aj keď sa ti to na prvý pohľad môže zdať lákavé - najmä v prípade, ak si introvert. Tak, ako sú ergonómia a pohyb dôležitou súčasťou fyzického zdravia, je totiž aj vedomá socializácia potrebná pre zachovanie tvojej duševnej pohody. Preto ti ukážeme, ako na to.

737bef65-e758-4953-a33e-7e74de0d4d6d

Výhodou práce z domu je, že si možnosti na socializáciu volíš ty sám. Je ich hneď niekoľko:

Coworking alebo zdieľaná kancelária

Ak ti nevyhovuje práca osamote, môžeš skúsiť pracovať čiastočne alebo naplno z coworkingu či zo zdieľanej kancelárie. Na rozdiel od tradičnej firemnej kancelárie si však v tomto prípade môžeš zvoliť, kým budeš obklopený. Aktuálny zoznam coworkingov na Slovensku nájdeš aj na našej stránke.

Práca z coworkingu má viacero výhod. Jednou z nich je, že pri práci nebudeš sám a spoznáš mnoho zaujímavých ľudí s podobným nastavením, ktorí sa rozhodli pre prácu na diaľku presne tak ako ty. Okrem toho ti coworkingy ponúkajú aj mnoho bonusov vo forme prednášok a posedení s rôznymi odborníkmi či inými zaujímavými hosťami, ktoré vo svojich priestoroch viaceré z nich pravidelne organizujú. Vďaka tomu sa môžeš naučiť niečo nové alebo sa zlepšiť v tom, čo už robíš. Niektoré coworkingy navyše vytvárajú priestor aj pre pravidelné neformálne stretnutia ľudí, ktorí v nich pracujú. Skoro ako firemné teambuildingy - až na to, že na tieto stretnutia sa budeš úprimne tešiť.

Tráv voľný čas s ľuďmi

Niektorí ľudia počas dňa preferujú hlbokú sústredenú prácu osamote, a tak si socializáciu nechávajú najmä na voľný čas. Veď po práci sa vždy dá zájsť von s priateľmi či tráviť čas v spoločnosti iných. Môžeš sa tiež venovať nejakému kolektívnemu športu či iným záľubám, ktoré vyžadujú stretnutie viacerých ľudí. V každom prípade ti odporúčame uprednostňovať tie koníčky, ktoré ťa dostanú medzi ľudí a preč od počítača. Možností je naozaj veľa, stačí ich len využiť.

b441f3d4-62e1-490b-b7ae-2a16384744d8

Socializuj sa s kolegami

Ak si niekedy pracoval z firemnej kancelárie, určite si zažil stretnutia pri obede či poobedné kávy s kolegami. My sme občas dokonca hrali kalčeto. Pri týchto väčšinou polhodinových aktivitách sme sa všetci skvele odreagovali, a tak boli pripravení pokračovať v práci s novými silami.

Takýchto stretnutí sa nemusíš vzdať ani v prípade, keď pracuješ na diaľku. Zdá sa ti to nemožné? Stačí zapojiť trocha fantázie a využiť videohovory, chatovacie miestnosti či rôzne iné digitálne vychytávky na to, aby si sa socializoval so svojimi kolegami aj na diaľku.

Možnostiam sa medze nekladú. Spolu si môžete dohodnúť napríklad krátke ranné videohovory, ktoré začnete ešte predtým, než sa pustíte do práce. Okrem toho, že ťa to prinúti vstať z postele, obliecť sa a spraviť si kávu načas, začneš deň interakciou s ľuďmi a nebudeš mať pocit, že si na všetko sám. Iný nápad, ktorý sa osvedčil aj v jednej z firiem, pre ktorú som na diaľku pracovala ja, je vytvorenie viacerých chatovacích miestností priamo v systéme, ktorý používate. My sme používali Slack, a miestností na zdieľanie sa o veciach nesúvisiacich s prácou sme mali hneď niekoľko. Raz sme v jednej z nich dokonca stávkovali, ale to už je iný príbeh.

2679440e-b17e-4e64-9eb7-9ed38407dbd8

Nech už sa rozhodneš akokoľvek, vedz, že nie si sám. Stačí sa len trochu poobzerať naokolo. Na správnych miestach stretneš mnoho ďalších ľudí, ktorí sú v podobnej situácii ako ty. Neostávaj preto zavretý medzi štyrmi stenami. Vyjdi von a uži si voľné chvíle, ktoré máš. Držíme palce!

Martina Bednáriková

Knihomoľka, ktorá pracovne vyskúšala snáď všetko. Najviac sa jej zapáčilo fungovať na diaľku, preto si od roku 2018 vychutnáva pohodové rána bez budíka a voľné večery v prítomnosti svojich najbližších.

Zostaň informovaný o práci na diaľku. Prihlás sa na odber noviniek!
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.